Ana Sayfa
Duyurular
Küresel Rekabette ve Türkiye Ekonomisinde Yeni Normaller Konferansı Gerçekleştirildi

Küresel Rekabette ve Türkiye Ekonomisinde Yeni Normaller Konferansı Gerçekleştirildi

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde Uluslararası Ticaret Bölümü tarafından gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak Ekonomi Bakanlığı Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürü Dr. Bader Arslan katıldı.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansta konuşan Dr. Bader Arslan, dış ticaretin tarihinin çok eski olduğunu, ancak eğitiminin son 30-40 yılda verilmeye başlandığını ifade etti.

Sayın Arslan'ın konuşmasının diğer satır başları ise:

Dış Ticaret Ülkelerin Büyüme Hızından Çok Daha Hızlı Büyümeye Başladı

‘Eskiden dünyada ticaretin büyük bir kısmı Akdeniz’de dönüyordu. Coğrafi keşifler sömürgecilik dönemleri ve daha sonrasından gelen sanayi devrimiyle dış ticaret artmış oldu. Bu yüzden uluslararası ticaret bölümleri hızla açılmaya başlandı. Dış ticaretin ülkelerin büyüme hızından çok daha hızlı büyüme kaydettiğini biliyoruz’

110 Ülkede Temsilcilik ve 2500 Personel

‘Biz Ekonomi Bakanlığı olarak Türkiye’nin mal ve hizmet dış ticaretini, ihracat ve ithalatının koordinasyonunu yürütüyoruz. Yurt dışında 110 ülkede temsilcilik ve  bakanlığın 2500 personeli bulunmaktadır. Amacımız Türkiye’nin dış ticaretini değer olarak arttırıp daha fazla ihracat yapmayı sağlamaktır. Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü olarak 100 kişilik bir ekip Türkiye’de yapılan mal ve hizmet dış ticaretinin, yatırımların, Türkiye’ye etki eden faktörlerin analizini yapmaktadır’.

400 Milyar Dolarlık Mal Dış Ticaret Hacmimizin %5’ini TL İle Yaptık

2014 sonu itibariyle 158 milyar dolar mal ihracatı ve 242 milyar dolar mal ithalatı yaptığımızı belirten Arslan, ‘400 milyar dolar mal dış ticaret hacmimiz var ve bunun % 5’ini TL ile yaptık’ dedi.

İhracat Neden Önemli ?

İhracatın öneminden bahseden Arslan ihracatı, büyümenin motoru, istihdamın motoru, dışa açılmanın motoru, Ar-Ge ve inovasyonun motoru olarak tanımladı.

İhracatımızda 2013’e Göre %2,8 Oranında Büyüme Sağladık

‘İhracatımızda 2013’e göre %2,8 oranında büyüme meydana geldi. Türkiye’yi 9 ayda büyütenin ihracattır. Türkiye’de yaklaşık 27 milyon çalışan işçi, 3 milyon işsiz bulunmaktadır. 27 milyonun yaklaşık 7 milyonu da sanayide çalışmaktadır. 62 bine yakın ihracatçı firmanın sağladığı istihdam 2,8 milyon, dolayısıyla ihracat istihdamın motorudur. Ne kadar fazla ülkeyle ihracat yaparsanız riskinizi o kadar dağıtırsınız, pazarınızı geliştirirsiniz ve imajınızı genişletirsiniz’ dedi.

2023 İhracat Hedefi 500 Milyar Dolar

2015 sonrası ve 2023 hedeflerimizden bahseden Arslan ‘2023 yılında mal ihracatımızın 500 milyar dolara, gayri safı yurtiçi hasılamızın da 2 trilyon dolara ulaşmasını hedefliyoruz’ dedi.

Hedefimiz 100 Milyon Tonluk İhracatımızı Miktar Bazında 3 Katına Çıkarmak Değil

‘2023 hedeflerini gerçekleştirirken temel hedef, mevcut 100 milyon tonluk ihracatı 3 katına çıkarmak değildir. Miktarı arttırmak yerine kilogram başına 1,6 dolar olan ihracat birim değerini arttırmak için uğraşıyoruz. Bunun için de tasarım, yenilik ve ürünün marka değerini arttırmamız gerekmektedir’. 

Biz Güçlü Sermayeli, Uzun Ömürlü ve İyi Karlılık Oranıyla Çalışan Firmalara İhtiyaç Duyuyoruz

Arslan üretimin değil primin arttırılması gerektiğini vurguladı: ‘Biz güçlü sermayeli, uzun ömürlü ve iyi karlılık oranıyla çalışan firmalara ihtiyaç duyuyoruz’.

Avrupa’daki %1 Büyüme Türkiye İhracatını %4 Arttırıyor

Avrupa’nın %1 büyümesinin Türkiye ihracatını %4 arttırdığını ve Avrupa Birliği’nin büyümesinin Türkiye için önemli olduğunu belirten Arslan, petrol fiyatlarındaki her düşüşün cari açık açısından pozitif etkili olduğunu ancak ihracat yaptığımız petrol üreten ülkelerde yaşanan daralmanın negatif etkileri olduğunu söyledi. Ancak sonuç olarak petrol fiyatlarının düşmesinin Türkiye için olumlu olduğunu da sözlerine ekledi.

Mal İhracatını Yılda 10,5 Milyar Dolar Aşağı Çekti

‘İhracatımızın yaklaşık E’ini Euro ile yaptığımızdan dolayı Euro/Dolar paritesi Türkiye ekonomisi için çok önemlidir. Dış ticaret verilerimiz Dolar cinsinden açıklandığı için geçen sene 1,33 olan paritenin 1,14’e inmesi durumunda ne olur diye baktık ve Türkiye’nin mal ihracatını 1 yılda 10,5 milyar dolar hizmet ihracatını yaklaşık 3.5 milyar dolar aşağı çektiğini hesapladık. Petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık düşüşün mal ihracatımızı 2.4 milyar dolar aşağı çektiğini biliyoruz’ diyerek sözlerine son verdi.

Seminerin sonunda Doç. Dr. Hakan Tunahan Dr. Bader Arslan’a katılımlarından dolayı teşekkür belgesi takdim etti.

Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret Bölümü ve 21 Gün 37 Derece İş Topluluğu olarak Ekonomi Bakanlığı Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdürü Dr. Bader ARSLAN’ a ve çalışma arkadaşlarına katılımlarından dolayı teşekkür ederiz.